Macro and Micro Dimensions of Food and Nutritional Security

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.7487086

Keywords:

Food Security, Nutrition, Food Availability, Food Economy, Public Health, Food Production

Abstract

The study of public health is obligatory for the interpretation of the existing and the new that happens regarding the imbalance of personal and collective welfare. Some elements serve as indicators that can be variables that can modify the course of any perspective and can be measured by levels, scales or by dimensions. Contemporary societies have different characteristics that must be studied on a personal and social level. As in situations to provide food and nutritional security, according to international organizations, is an issue that currently must be analyzed depending on the magnitudes and behavior of the population. It must be studied through its four pillars, food availability (food production at local or national level), accessibility (home or individual economy) or ability to acquire food, use and use of food (perspective on health and disease), and stability (quality of life, food acceptability).

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Edú Ortega Ibarra , Universidad del Istmo

Estudiante de Especialidad en Gestión y Evaluación de los Aprendizajes desde el Enfoque por Competencias. Candidato a Doctor en Educación. Maestría en Seguridad Alimentaria y Nutricional. Licenciado en Nutrición. Profesor Investigador. Director Académico. Centro de Investigación en Nutrición y Alimentación de la Licenciatura en Nutrición. Universidad del Istmo, campus Juchitán de Zaragoza, Oaxaca.

Andrea Hernández Jiménez, Universidad del Istmo

1 Estudiante de la Licenciatura en Nutrición. Asistente en Proyectos del Centro de Investigación en Nutrición y Alimentación de la Licenciatura en Nutrición. Universidad del Istmo, campus Juchitán de Zaragoza. 

Ilse Haide Ortega Ibarra, Universidad de Xalapa

Estudiante de Maestría en Salud Pública bajo la Línea de Generación y Aplicación del Conocimiento: Análisis de la situación de salud de la población y vigilancia epidemiológica. Licenciada en Nutrición.

Arturo Iván Esteves Mar, Universidad del Istmo

1 Maestro en Ciencias Alimentarias. Licenciado en Nutrición. Profesor Investigador. Coordinador de Proyectos en Ciencias Alimentarias con énfasis en Alimentos Funcionales del Centro de Investigación en Nutrición y Alimentación de la Licenciatura en Nutrición. Universidad del Istmo, campus Juchitán de Zaragoza.

References

Achkar M. (2005). Indicadores de sustentabilidad. Recuperado de: http://www.ucipfg.com/Repositorio/MLGA/MLGA03/semana2/Indicadores_de_sostenibilidad.pdf

Fideicomiso de Riesgo Compartido (FIRCO). (2018). “Seguridad Alimentaria y Nutricional”. Recuperado de: https://www.gob.mx/firco/articulos/seguridadalimentaria-y-nutricional

Jiménez Acosta S. (2005). “Seguridad alimentaria y nutricional”: Una mirada global. Revista Cubana de Salud Pública;31(3) pp.173

Montoya J. (2018). “Países subdesarrollados: concepto, características y lista de ejemplos”. Recuperado de: https://www.actividadeseconomicas.org/2018/03/paises-subdesarrollados.html

Programa especial para la seguridad alimentaria (PESA). (2011). Seguridad alimentaria: conceptos básicos. Recuperado de: www.pesacentroamerica.org

Thomson AM, Metz M. (1999). Implications of economic policy for food security: A training manual. Recuperado de: http://www.fao.org/docrep/004/x3936e/X3936E00.htm

Urquía-Fernández. (2014). “La seguridad alimentaria en México”. En: Scielo 56(11) México.pp. 92-98.

Valcárcel M. (2005). “Génesis y evolución del concepto y enfoques sobre el desarrollo Documento de investigación. Departamento de Ciencias Sociales Pontificia Universidad Católica del Perú”.

Weiss TG, Jordan RS. (1976). The World Food Conference and Global Problem Solving. Recuperado de:https://digitallibrary.un.org/record/701143/files/E_CONF.65_20-EN.pdf

Published

2019-04-01

How to Cite

Ortega Ibarra , E., Hernández Jiménez, A., Ortega Ibarra, I. H., & Esteves Mar, A. I. (2019). Macro and Micro Dimensions of Food and Nutritional Security. Universita Ciencia, 8(21), 69–79. https://doi.org/10.5281/zenodo.7487086