Quarantine Threats to Mexican Citriculture: Citrus Canker, Citrus Black Spot and Citrus Variegated Chlorosis

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.6963893

Keywords:

citrus, quarantine pest, phytosanitary risk, Mexico

Abstract

Citric fruits (orange, lemon, grapefruit and mandarin) are considered economically and territorially important; they are cultivated in 28 states of the Mexican Republic. The citric heritage is exposed to pests of quarantine interest absent in Mexico such as canker, variegated chlorosis and black spot of citrus. Determining the spatial association “phytosanitary condition/trade flows” allowed obtaining a regional scenario of the phytosanitary risk in which the Mexican citrus industry is faced with three quarantine threats. By 2020, there was the import of 8,683.62 tons of citrus products and by-products to Mexico, from eleven countries; in addition, there are 71 countries and 51 states or provinces with a present phytosanitary status of these pests. Currently, the National Phytosanitary Protection Agency of Mexico (SENASICA) carries out active phytosanitary epidemiological surveillance activities of quarantine pests, being a preventive process carried out through different operational strategies, granting certainty to the quality and safety of Mexican citrus fruits.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Enrique Ibarra Zapata, Universidad Autónoma de San Luis Potosí

Profesor de la Facultad de Agronomía y Veterinaria, y profesor invitado en el posgrado en Salud Pública de la Facultad de Enfermería y Nutrición, ambos de la Universidad Autónoma de San Luis Potosí, México. Licenciado en Geografía con maestría en Salud Pública y candidato a doctor en Ciencias Agropecuarias por la UASLP.

Carlos Arturo Aguirre Salado, Universidad Autónoma de San Luis Potosí

Profesor Investigador. Profesor investigador en la ingeniaría en Geoinformática de la Facultad de Ingeniería y en el posgrado en Ciencias Agropecuarias de la Facultad de Agronomía y Veterinaria de la UASLP, México

Gustavo Mora Aguilera, Colegio de Postgraduados

Profesor investigador en el posgrado en Fitosanidad del Colegio de Postgraduados, campus Montecillo, México

References

Alia, T. I., Lugo Alonso, A., Ariza Flores, R., Valdez Aguilar, L.A., López Martínez, V. y Pacheco Hernández, P. (2011). Manual de tecnología de Producción en limón persa y Naranja valencia en el estado de Morelos. INIFAP. Folleto Técnico No. 57.

Anselin, L. (1999). Spatial Econometrics. School of Social Sciences. University of Texas at Dallas. https://csiss.org/aboutus/presentations/files/baltchap.pdf

CABI. (2019). CABI, 2019. Datasheet. Xanthomonas citri. Crop Protection Compendium. Global Module. CAB International. UK. https://www.cabi.org/isc/datasheet/56921

Celemín, J.P. (2020). Cincuenta años de la Primera Ley de Tobler: Revisión de sus aportes teóricos y prácticos a la Ciencia geográfica. Geografía y Sistemas de Información Geográfica (GEOSIG), No. 18 (12) sección I:1-18. http://www.revistageosig.wixsite.com/geosig

FAO. (2021). Revisión científica del impacto del cambio climático en las plagas de las plantas. https://www.fao.org/documents/card/es/c/cb4769es

FAO-NIMF No. 11. (2013). Análisis de riesgo de plagas para plagas cuarentenarias. https://www.fao.org/3/j1302s/j1302s.pdf

FOMESA. (2007). Factores de calidad. Nociones previas. Definición de calidad. Valencia, España. http://www.fomesa.com/Calidad/Calidad2.htm

Gottwald, T.R. (2000). Cancro de los cítricos. El Instructor de Sanidad Vegetal. DOI:10.1094/PHI-I-2000 1002-01

López-Camelo, A.F. (2003). Manual Para la Preparación y Venta de Frutas y Hortalizas. Boletín de Servicios Agrícolas de la FAO. 151. ISSN 1020-4334. http://www.fao.org/3/y4893s/y4893s08.htm

Orozco-Santos, M., Farías-Larios, J.,Manzo-Sánchez, J. & GuzmánGonzález, J. (2012). Black Sigatoka disease (Mycosphaerella fijiensis Morelet) in Mexico. INFOMUSA.10(1):33-37

Rivera-López, S. Perales-Salvador, A. Del Valle-Sánchez, M. y Caamal-Cauich, I. (2020). Panorama de producción Universita Ciencia año 10, número 28 may-ago 2022 32 y comercialización de naranja en México. Agro productividad, Vol. 13(7): 9-14. https://doi.org/10.32845/agrop.vi.1614

SE-SAVI. (2021). Secretaria de EconomíaSistema de Información Comercial por Internet. SIAVI 5.0. http://www.economia-snci.gob.mx/

Siabato, W. y Guzmán-Manrique, J. (2019). Cuadernos de Geografía: Revista Colombiana de Geografía, Vol.28 (1). https://doi.org/10.15446/rcdg.v28n1.76919

Solleiro, J.L. y Mejia, O. (2019). Producción de cítricos e innovación una oportunidad para México. Tecno Agro, Vol. 132. https://tecnoagro.com.mx/table/2019/no.-132/

Published

2022-08-05

How to Cite

Ibarra Zapata, E., Aguirre Salado, C. A., & Mora Aguilera, G. (2022). Quarantine Threats to Mexican Citriculture: Citrus Canker, Citrus Black Spot and Citrus Variegated Chlorosis. Universita Ciencia, 10(28), 20–33. https://doi.org/10.5281/zenodo.6963893