Agritourism as an alternative for local development and strengthening in two regions of the state of Veracruz, Mexico
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.17821807Keywords:
community strengthening, emerging tourism, local development, primary sector, tourist alternatives.Abstract
El objetivo de este trabajo es reconocer al Agroturismo como un medio para el desarrollo desde la base local y responde como una alternativa turística en la demanda mundial. Se plantea que pudiera ser un medio de inclusión turística que busca diversificar sus actividades económicas en lo rural. Se realizó una investigación exploratoria con un enfoque cualitativo y técnicas de análisis documental basado en los tres grandes tópicos: agroturismo, desarrollo local y turismo en el sector agrícola. Las fuentes de información se basaron en el data México de la Secretaría de Economía y de indicadores estadísticos de institutos gubernamentales de los dos lugares muestra, así como autores que reforzaron el marco teórico. A modo de conclusión se identificó la existencia de esta alternativa turística en las regiones seleccionadas, donde se observó que contribuyen a la inclusión y diversificación de las actividades que se desarrollan contribuyendo al consumo de lo local.
Metrics
References
Cejas, M., y Yánez, C. A. (2018). El agroturismo: Eje dinamizador en el desarrollo de Ecuador. Revista Agrollania de Ciencia y Tecnología, 15, 51–77. http://revistas.unellez.edu.ve/index.php/agrollania/article/view/685
Cors, M., Gómez, M. B., y Armesto, X. (2018). La apuesta por el patrimonio histórico-artístico en el turismo de montaña: El caso del Pirineo catalán. Scripta Nova. Revista Electrónica de Geografía y Ciencias Sociales, 22, 1–38. https://www.raco.cat/index.php/ScriptaNova/article/view/337265
Cors Iglesias, M. (2020). Una aproximación geográfico-jurídica al agroturismo en España desde el punto de vista de la oferta. Cuadernos de Turismo, 46, 25–46. https://doi.org/10.6018/turismo.451481
Galán-Cuevas, E., Castañeda Hidalgo, E., Juárez Sánchez, J., Lozano Trejo, S., Santiago Martínez, G., y Pérez-León, M. (2019). El agroturismo en dos municipios de la Sierra Juárez, Oaxaca, México. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 16(2), 219–237. https://doi.org/10.22231/asyd.v16i2.1008
Garaicoa Fuentes, F., Montero Muthre, R., Rodríguez Bejarano, S., y León García, K. (2023). Agroturismo: Una alternativa sostenible para el desarrollo local en San Francisco de Milagro, Guayas, Ecuador. Ciencia Latina. Revista Científica Multidisciplinar, 7(2), 4768–4789. https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v7i2.5685
Gómez, A., Bracho, M., Rodríguez, L., y Acosta, Y. (2015). El agroturismo como opción de diversificación económica en la comunidad de Yaracal, estado Falcón. Multiciencias, 12, 331–336. https://produccioncientificaluz.org/index.php/multiciencias/article/view/19290
Hoyos-Patiño, J. F., Hernández-Villamizar, D. A., y Velásquez-Carrascal, B. L. (2019). Agroturismo: Una nueva alternativa para impulsar el desarrollo económico en el municipio de Ocaña. Sostenibilidad, Tecnología y Humanismo, 10(1), 63–69. https://doi.org/10.25213/2216-1872.10
Jaimes Maruri, K. C., Morales Zamorano, L. A., y Jasso-Arriaga, X. (2020). Agroturismo: ¿Oportunidad y desafío para el Valle de San Quintín, Baja California, México? Economía, Sociedad y Territorio, 21(65), 29–56. https://doi.org/10.22136/est20211607
Mikery Gutiérrez, M., Pérez-Vázquez, A., Piñar Álvarez, M., García Albarado, J. C., y Asiain Hoyos, A. (2014). Potencial agroecoturístico endógeno del territorio rural: El caso de Tepexilotla, Veracruz. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 9, 1803–1809. https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/index.php/agricolas/article/view/1067
Mikery-Gutiérrez, M. J., Pérez-Vázquez, A., Piñar-Álvarez, M. Á., García-Albarado, J. C., y Asiain-Hoyos, A. (2013). Potencial agroecoturístico del estado de Veracruz mediante un sistema de información geográfica. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 5, 1049–1053. https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/index.php/agricolas/article/view/1310
Morales Zamorano, L. A., Cabral Martell, A., Aguilar Valdes, A., Velzasco Aucly, L., y Holguín Moreno, O. (2015). Agroturismo y competitividad como oferta diferenciadora: El caso de la ruta agrícola de San Quintín, Baja California. Revista Mexicana de Agronegocios, 37, 185–196. https://doi.org/10.22004/ag.econ.226159
Peralta-Petitjean, L. J. (2018). Turismo y crecimiento económico: Un análisis empírico del impacto del turismo receptivo en la economía peruana en el periodo 2004–2015 (Tesis de grado, Universidad de Lima). https://doi.org/10.26439/ulima.tesis/6054
Plan Municipal de Desarrollo 2022–2025 Emiliano Zapata. (2022). Gaceta Oficial del Gobierno del Estado de Veracruz de Ignacio de la Llave, 2 de junio.
Plan Municipal de Desarrollo 2022–2025 Tlalnelhuayocan. (2022). Gaceta Oficial del Gobierno del Estado de Veracruz de Ignacio de la Llave, 2 de junio.
Ramos, E., Carrasco Ruano, T., Verastegui López, E., y Cevallos Punguil, T. C. (2018). El agroturismo como desarrollo de turismo rural. Ciencia Digital, 1(3), 89–105. https://doi.org/10.33262/cienciadigital.v1i3.69
Rodríguez del Carmen, J. M., Vega Zárate, C., Landa Torres, I. A., y Ricárdez Jiménez, J. D. (2025). La construcción del afroturismo como medio de incorporación de regiones vulnerables en Veracruz, México. Revista Turismo e Identidad, 6(1), 11–36. https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/turismoeindentidad/article/view/9049
Rodrigues Ferreira, D. I., y Sánchez-Martín, J. M. (2022). La función de las áreas agrícolas en el debate epistemológico sobre el turismo rural, el agroturismo y el agroecoturismo. Revista de Geografía Norte Grande, (81), 235–261. https://doi.org/10.4067/S0718-34022022000100235
Segura Rodríguez, A. del C., Nazareno Ortiz, R., y Sánchez Segura, G. A. (2021). Agroturismo para el desarrollo sostenible en fincas ecuatorianas: Un estudio documental. Dominio de las Ciencias, 7(4), 171–191. https://doi.org/10.23857/dc.v7i4.2088
Zhou, G., y Chen, W. (2023). Agritourism experience value cocreation impact on the brand equity of rural tourism destinations in China. Tourism Review, 78(5), 1315–1335. https://doi.org/10.1108/TR-11-2022-0539
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
This journal adheres to the Creative Commons license in the definition of its policy of open access and reuse of published material, in the following terms:
- Accessibility to articles and other publications in whole or in part under the concept of copying, distribution, public communication , interactive access (through the Internet or other means), explicitly maintaining the recognition of the author or authors and the journal itself (authorship acknowledgment).
- Warning that if the articles are remixed, modified or fragments used in other creations, the modified material cannot be distributed, nor is it allowed to reconstruct versions from the original published articles (derived works).
- The use of the contents of the published articles, in whole or in part, for profit (non-commercial recognition) is prohibited.
The author retains copyright, transfers or grants exclusive commercial rights to the publisher, and a non-commercial license is used.








